Nyhetsbrev

Mars 2024
KALLT UTE, VARMT INNE

Kalla månader med minusgrader och snålblåst är extra tuffa för alla hemlösa. Många söker sig till Gula Änglarnas expedition, i Frälsningsarméns lokaler på Östermalmsgatan, för att få hjälp. Det brukar samlas en grupp utanför på gatan som väntar på att dörrarna ska öppnas till Templet, som Frälsningsarméns byggnad kallas i folkmun. Tar man den stora stentrappan en våning upp kommer man till Gula Änglarnas expedition. Två rum som lånas av Frälsis.

Många värmer sig med en kopp kaffe inne på Frälsningsarméns café medan de väntar på sin tur. Det är en uppsluppen stämning, alla småpratar och doft av kaffe och lågmält sorl sprider sig mellan borden. Medhjälpare från Odd Fellows delar ut kölappar och tar reda på om det är första gången hos Gula Änglarna eller om de varit där tidigare. Expeditionen är öppen vardagar mellan 9-10 och alla med svenskt ID är välkomna.

I tur och ordning får alla möjlighet att träffa en handläggare och berätta sin livssituation. Alla på expeditionen är volontärer. Att vara handläggare handlar lika mycket om att vara god medmänniska och lyssna, som att bedöma situationen och ta snabba beslut om vilken hjälp som gör mest nytta. Gula Änglarna erbjuder akut hjälp när livet är som svårast och det inte finns tid att vänta på långa byråkratiska processer hos socialtjänst eller annan myndighet. Det är hjälp här och nu, när hjälpen behövs som mest. Det handlar om matkuponger från Lidl eller tandvård när tänderna värker. Ett par nya glasögon, hela skor eller hjälp med att skaffa nytt id kort när man blivit bestulen.

Minusgraderna gör att de varma jackorna som Gula Änglarna har köpt in eller fått till skänks har en strykande åtgång. Underställ, mössor och vantar hör också till favoriterna och många tacksamma tankar går till alla snälla givmilda människor som har delat med sig.

Idag kommer Bengt som säljer Situation Stockholm. Gula Änglarna hjälper honom med en rekvisition så han kan hämta ut tio tidningar av det senaste numret. Han har bråttom, han vill till Odenplan och sälja så fort som möjligt. Han berättar att han är så glad att han får den här möjligheten att jobba ihop lite pengar som han kan leva av. Han vill gärna göra nytta.

Många kommer till Gula Änglarna frusna och med känsla av hopplöshet och går därifrån med varmare sinne och lite lättare steg. Någon har lyssnat och de har blivit sedda, de kommer kunna äta sig mätta och de har en varm skön jacka och en ny mössa. Det lilla gör stor skillnad. För att citera Bengt;

-Tack och lov att det finns så många snälla människor.

Press

Gula Änglarna har vid flera tillfällen varit uppmärksammade i media för sitt arbete med utsatta människor (Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Svensk Damtidning). Några av artiklarna kan du läsa nedan. Fler artiklar kommer inom kort. 

Aftonbladet 2016
Aftonbladet 2016
SVD 2011
SVD 2006

Adress

Besök: Östermalmsgatan 69 , (Frälsningsarmén Templet)
Postadress: Box 24249
104 51 STOCKHOLM
Sverige